Mitsubishi Motors viert 10 jaar i-MiEV’s

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) staat stil bij de tiende verjaardag van de i-MiEV: ’s werelds eerste volledig elektrisch aangedreven serieproductieauto die aan de basis stond van de transitie in de automobielindustrie op het gebied van elektrificatie.

De Mitsubishi i-MiEV heeft sinds de lancering in 2009 een uitstekende reputatie opgebouwd als het gaat om milieuprestaties, rijgedrag en stilte aan boord. Mede dankzij de zichtbaarheid op straat door het veelvuldige gebruik van de i-MiEV door taxidiensten, verhuurbedrijven en overheden in de hele wereld, heeft de elektrische stadsauto een prominente positie ingenomen. Ook bewees de i-MiEV zijn waarde bij natuurrampen in bepaalde gebieden, toen het gebruik van conventionele auto’s ernstig werd belemmerd door brandstoftekorten.

Baanbrekend technologie
De aandrijflijn van de Mitsubishi i-MiEV bestaat uit een 16 kWh-batterij en een op de achteras gemonteerde elektromotor. De actieradius bedraagt 160 km volgens NEDC* en 105 km volgens WLTP**. De i-MiEV is met zijn compacte buitenmaten en uitzonderlijk korte draaicirkel zeer geschikt voor druk stadsverkeer, terwijl de auto ruimte biedt aan vier volwassenen.

Het controlesysteem dat de batterij en de elektromotor van de i-MiEV aanstuurt, was destijds veel geavanceerder dan alle andere bestaande systemen voor EV’s. Mede hierdoor werd de i-MiEV in Japan onderscheiden met de Best of Technology Special Achievement Award (2009-2010) en de Japan Automotive Hall of Fame Car Technology of the Year Award (2009).

Minicab MiEV
De aandrijflijn van de i-MiEV wordt ook geleverd in de Mitsubishi Minicab MiEV, een compacte bedrijfswagen die in 2011 werd uitgebracht. In september 2019 worden maar liefst 1.200 stuks van de Minicab MiEV geleverd aan Japan Post. Het compacte formaat in combinatie met veel laadruimte en een emissievrije aandrijflijn maakt de elektrische bestelwagen ideaal voor bezorgdiensten in stedelijk gebied. De gezamenlijke, wereldwijde verkoop van de Mitsubishi
i-MiEV en Minicab MiEV is inmiddels opgelopen tot 31.000 stuks (cijfers tot eind april 2019).

Outlander PHEV
De i-MiEV was ook verantwoordelijk voor de versnelde ontwikkeling van elektrische aandrijving door MMC, wat direct leidde tot de lancering van de Mitsubishi Outlander PHEV in 2013. Deze veelzijdige SUV heeft een plug-in hybride-aandrijflijn, bestaande uit een benzinemotor en twee elektromotoren. Mede dankzij het innovatieve karakter is de Outlander PHEV in de afgelopen vier jaar (2015-2018) uitgegroeid tot de bestverkochte plug-in hybride in Europa***.

Momenteel werkt MMC aan de commercialisering van V2H (Vehicle-to-Home) en V2G
(Vehicle-to-Grid) technologie om de EV’s en PHEV’s verder te ontwikkelen en te promoten.
MMC beschouwt deze techniek als een belangrijke stap richting een nieuw tijdperk waarin de auto een belangrijke rol speelt in de relatie tussen mens, maatschappij en milieu.

* NEDC: New European Driving Cycle
** WLTP: Worldwide Harmonicized Light vehicles Test Procedure
*** Bron: JATO Dynamics LimitedBeoordeel ons
× Hoe kan ik je helpen?