OP WINTERSPORT: HIER MOET JE OP LETTEN

Januari en februari zijn traditioneel de wintersport maanden van het jaar. De komende weken reizen vele Nederlanders weer richting de Alpen om te genieten van een welverdiende wintersportvakantie. En zoals altijd is de auto het favoriete vervoermiddel. Maar een auto heeft het in winterse omstandigheden extra zwaar. Door onvoorbereid de weg op te gaan, kunnen allerlei problemen ontstaan. Ook gelden in het buitenland verschillende regels ten aanzien van winterbanden. We zetten een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij.

Winterbanden

Laten we beginnen met winterbanden, een jaarlijks terugkerend hot topic. Winterbanden bieden bij temperaturen onder 7 graden Celsius een aantal voordelen:

Om (de kans op) ongelukken te voorkomen, zijn er meerdere Europese landen waar winterbanden verplicht zijn gedurende een bepaalde periode of in bepaalde gebieden. Automobilisten die daar rijden zonder erkende winterbanden, lopen het risico op boetes en aansprakelijk voor álle schade bij een ongeval. En in sommige gebieden zijn zelfs sneeuwkettingen verplicht. Kijk hier voor het complete overzicht van winterbandenplicht in Europa.

Let wel op als je naar Duitsland gaat. Hier zijn de bandenregels namelijk aangescherpt. Zo volstaat de aanduiding M+S (modder en sneeuw) niet meer als kwalificatie voor een winterband. Voor een officiële winterband-kwalificatie moet de band voorzien zijn van een sneeuwvlokjessymbool, tenzij die vóór 1 januari 2018 geproduceerd is. Ga je vlak voor de wintersport voor nieuwe winter- of vierseizoenenbanden? Zorg dan dat je de juiste banden kiest. Lees hier meer over de verscherpte winterbandenplicht in Duitsland.

Mitsubishi Motors heeft een uitgebreid assortiment winterbandensets in haar programma, specifiek afgestemd op jouw Mitsubishi. Kijk hier voor alle beschikbare sets.

Handige tips

Zorg ervoor dat je Mitsubishi goed voorbereid is voor de reis naar de wintersport. Hier een tien handige tips:

  1. Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Dat kan met een speciale stik, maar talkpoeder doet ook wonderen.
  2. Vul de ruitensproeiertank met antivries-ruitensproeiervloeistof. Deze is herkenbaar aan de blauwe kleur. Kijk in de gebruikershandleiding waar je de vloeistof kunt bijvullen.
  3. Zorg dat je een goede ruitenkrabber bij de hand hebt. Voor de voorruit zijn bovendien speciale antivriesschermen te koop, dat scheelt weer krabben. Bij flinke sneeuwval is het handig om een zachte borstel te gebruiken. Dan is de auto sneller sneeuwvrij.
  4. De accu heeft het zwaarder bij lagere temperaturen. De inwendige weerstand neemt toe, waardoor de accu sneller ontladen wordt. Laat de accu door de Mitsubishi-dealer controleren voordat je op reis gaat.
  5. Een handrem kan vastvriezen. Zet de auto bij voorkeur niet op de handrem, maar in de eerste versnelling of in de P-stand (automaat).
  6. Een laagstaande zon vermindert het zicht aanzienlijk. In combinatie met een vieze voorruit kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Zorg ervoor dat de ruitenwisserbladen in een goede conditie zijn.
  7. In de meeste wintersportgebieden moet je sneeuwkettingen bij je hebben. Houd deze binnen handbereik, zodat je er eenvoudig bij kunt als je ze nodig hebt.
  8. Als je sneeuwkettingen om de wielen monteert, is het verstandig om een paar goede handschoenen en een oude jas of trui bij je te hebben. En een plastic tas om met je knieën op te zitten. In de sneeuw is het vaak een vies en koud klusje.
  9. Monteer de sneeuwkettingen altijd op de aangedreven wielen. Bij een 4WD is dit vaak de achteras. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie over het monteren van sneeuwkettingen.
  10. Neem een paar warme dekens mee. Mocht je onverhoopt toch pech krijgen, dat zit je er in elk geval warmpjes bij.

Doe de Wintercheck!

Voor 19,95 euro controleert de Mitsubishi-dealer de auto op vijftien vitale punten. Zo ga je goed voorbereid op pad. Klik hier voor het maken van een afspraak.Beoordeel ons
× Hoe kan ik je helpen?