Mitsubishi Eclipse Cross aan de start in Dakar-rally

Ondanks dat Mitsubishi Motors als fabrieksteam niet meer actief is in de *rallysport, zorgt de uitstekende reputatie dankzij twaalf Dakar-overwinningen en vijf **WRC-titels nog altijd voor de aanwezigheid van het merk.

De landelijke distributeurs van Mitsubishi Motors hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld bij de aanwezigheid van het merk in de befaamde Dakar-rally. Dat begon bijvoorbeeld al in de jaren tachtig, toen het Franse SONAUTO deelnam met de toen volledig nieuwe Mitsubishi Pajero. Dit jaar biedt Mitsubishi Motors Spanje steun aan de lokale rallyheld Cristina Gutierrez, die met haar Eclipse Cross silhouet racer (T1 proto) aan de start van de 2019-editie verschijnt (6-17 januari).

 

De 26-jarige Spaanse – tevens ambassadeur van het veiligheidsprogramma Vial Fun van Santander Consumer Finance – gaat met haar Spaanse copiloot Pablo Huete de strijd aan in de loodzware rally over een totale afstand van 5.000 km, verdeeld over tien etappes waarvan 70% door zand.

Na een grondige voorbereiding is Gutierrez klaar voor haar derde Dakar-deelname (na 2017 en 2018 waarbij zij eindigde als hoogstgeplaatste vrouwelijke coureur). “In aanloop naar de Dakar-rally zijn de verwachtingen altijd hooggespannen, maar wel met ontzag voor de wedstrijd. Het voornaamste doel is uiteraard om de Dakar voor de derde keer uit te rijden, die bekendstaat als zwaarste rally ter wereld.”

“De nieuwe auto en ons team stellen ons echter in staat nadrukkelijker te concurreren zodat we ons kunnen meten met onze rivalen in de zwaarste etappes van de Dakar-rally. Met twee jaar ervaring ga ik dit jaar veel meer van de rally genieten, dat is een ding zeker”, voegt zij daaraan toe.

Mega-Eclipse Cross

Gutiérrez heeft voor haarzelf een eindklassering in de top 20 ten doel gesteld. Over de auto zegt ze: “De Mitsubishi Eclipse Cross T1 silhouet racer is een grote stap vooruit in vergelijking met de vorige modellen. De auto is heel snel, maar ook makkelijker om mee te rijden. Tevens beschik je over nog betere off-road-capaciteiten. Samen met de schitterende designdetails van de reguliere Eclipse Cross oogt deze racer echt fantastisch. Het is de spectaculairste auto waarmee ik ooit heb gereden en hij trekt erg veel aandacht!”

De prestaties van Cristina Gutierrez zijn te volgen via www.cristinagutierreztt.com.

Technische specificaties Eclipse Cross T1 silhouet racer

 • Stalen buizenframe, koolstofvezel carrosserie
 • Onafhankelijke double wishbone wielophanging en schroefveren (voor + achter)
 • Twee schokdempers per wiel, volledig instelbare demping en anti-rollbar
 • Sperdifferentieel voor + achter
 • Permanente vierwielaandrijving, mechanisch middendifferentieel
 • Handmatig te bedienen, sequentiële zesversnellingsbak
 • Elektrische stuurbekrachtiging
 • 280 mm geventileerde remschijven en vier zuigers per remklauw (voor + achter)
 • Motorvermogen van 340 pk bij 3.500 t/min
 • 350 liter brandstoftank
 • Voertuiggewicht 1.850 kg

* 2005 einde WRC-deelname, 2009 einde Dakar-deelname
** Een constructeurstitel en vier coureurstitelsBeoordeel ons
× Hoe kan ik je helpen?