Tokyo Motor Show: wereldpremière van Mitsubishi e-EVOLUTION CONCEPT

Mitsubishi Motors presenteert tijdens de 45e Tokyo Motor Show* een gevarieerde line-up, met een absolute hoofdrol voor de opvallende e-EVOLUTION CONCEPT. Het volledig elektrische studiemodel weerspiegelt de koers die het merk in de nabije toekomst kan inzetten. SUV + EV + AI Evolution

MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT

 • Kunstmatige intelligentie (AI) verbetert prestaties van bestuurder en voertuig
 • Triple Motor 4WD systeem
 • Dual Motor Active Yaw Control (AYC)
 • Koppelrijke elektrische aandrijflijn
 • Karakteristiek van auto aanpasbaar
 • Coaching functie   MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT

De MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT is een nieuwe, volledig elektrische high-performance crossover-SUV. Een toekomststudie die laat zien in welke richting het merk zich kan ontwikkelen. Voor de best mogelijke rijervaring combineert de MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT toonaangevende technologieën van Mitsubishi Motors met de ‘go-anywhere’-flexibiliteit van SUV’s.

Het high-performance conceptmodel combineert Mitsubishi’s kenmerkende 4WD-technologie met elektrische aandrijving en geavanceerde technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). De techniek gaat schuil onder de aerodynamische carrosserie van een stijlvolle SUV-coupé. Alle elementen samen resulteren in veilige en plezierige prestaties, onder alle omstandigheden en op alle soorten ondergrond. Bovendien is de MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT gebouwd om de nieuwsgierigheid van zowel de bestuurder als passagiers te prikkelen.

 • De MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT maakt gebruik van koppelrijke en krachtige elektromotoren, die worden gevoed door een batterijsysteem van hoge capaciteit. Het levert een soepele, krachtige en alerte performance waarmee EV’s zich onderscheiden van auto’s met brandstofmotoren. Het triple motor 4WD system bestaat uit een elektromotor die de voorwielen aandrijft en een nieuw Dual Motor AYC-aandrijfsysteem (Active Yaw Control) dat twee motoren via een elektronisch aangestuurde torque-vectoring AYC-unit aan elkaar koppelt. Of er nu gereden wordt in de stad of op een weg met uitdagende bochten, het systeem biedt altijd optimale controle.
 • Het brein van de MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT is een Artificial Intelligence (AI) systeem dat de bestuurder assisteert. Diverse sensoren zorgen ervoor dat het AI-systeem continu de weg- en verkeersomstandigheden kan monitoren, evenals de input van de bestuurder. Het systeem ondersteunt alle type rijders, van beginners tot zeer ervaren en sportieve rijders. Door het besturen van het voertuig makkelijker en veiliger te maken, tilt het systeem de rijbeleving naar een compleet nieuw niveau.
 • Het AI-systeem beschikt over een speciale coaching-functie. Na opbouw van een profiel over de rijkwaliteiten van de bestuurder stelt het systeem een trainingsprogramma samen. De rijder krijgt vervolgens advies via spraak en een groot dashboarddisplay. Het resultaat is dat iedereen, ongeacht rijervaring, zich snel thuis voelen in een voertuig dat zich gedraagt zoals zijn wensen en verwachten waardoor het rijplezier toeneemt.

MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT is één van de in totaal 12 modellen die Mitsubishi zal tonen tijdens de Tokyo Motor Show. Het studiemodel deelt het podium met de nieuwe Eclipse Cross coupé-SUV die voor het eerst in Japan wordt voorgesteld. De Outlander PHEV en andere toonaangevende modellen die Mitsubishi in Japan verkoopt, behoren ook tot de line-up.

 

Technische Demonstraties

AI Personal Assistant

De AI Personal Assistant aan boord van de auto levert een ongekend uitgebreide online rijervaring door op elk moment de juiste soort informatie te bieden om rijden veiliger en minder stressvol te maken. Het systeem ondersteunt ook de communicatie tussen de bestuurder en de familie thuis.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste functies van de AI Personal Assistant

1)     Dialogue System

 • AI Personal Assistant maakt gebruik van de nieuwste AI-technologie waaronder stemherkenning en natuurlijke taalverwerking om op de juiste manier te begrijpen wat inzittenden zeggen en in met hen in een vertrouwd klinkend taalgebruik te communiceren, zelfs te midden van rij- en omgevingsgeluiden.
 • Door voiceprinttechnologie en persoonsherkenning kan het systeem individuele passagiers herkennen, en meer te weten komen over hun spraak en gedrag. Zo kan het systeem ook diensten aanbieden die het beste op hun wensen en behoeftes aansluit.
 • Het systeem geeft de bestuurder de mogelijkheid om via spraak zaken als de klimaatcontrole, ruitenwissers, koplampen en andere systemen te bedienen. Het biedt ook statusinformatie over het voertuig, inclusief eventuele storingsmeldingen indien deze er zijn.
 • AI Personal Assistant spraakherkenning gebruikt een hybridesysteem dat informatie combineert van bronnen in the cloud, in de auto én in de omgeving van de auto. Het systeem biedt uiterst nauwkeurige spraakherkenning, zelfs wanneer er geen netwerkverbinding is of wanneer de prestaties van netwerken van laag niveau zijn.
 • Mitsubishi demonstreert1 bepaalde hierboven omschreven features tijdens de Tokyo Motor Show.

1…ontwikkeld in samenwerking met CAPIO Inc. en ichibel co, ltd.

2)     Connectiviteit met diverse apparaten en content

 • AI Personal Assistant ondersteunt connectiviteit met diverse apparaten en content. Het systeem kan bijvoorbeeld verbinding maken met een drone om de verkeerstoestand verderop te controleren. Ook kan het inzittenden een helicopterview bieden van de omgeving waar de auto op dat moment doorheen rijdt.

Smart Speaker demonstratie

Op de MITSUBISHI CONNECT-stand is een demonstratie, met gebruik van Amazon Echo met Alexa en Google Assistant, van Google Home VPA-ingeschakelde draadloze speakers (ook bekend als smart speakers) voor het verbinden van de auto met thuis. Dit is een van de connected car services waaraan Mitsubishi werkt.

Amazon Echo met Alexa gebruikt stemcommando’s voor het afspelen van muziek, het toegang krijgen tot agenda’s, voor online shoppen en het bedienen van ‘smart’ elektrische apparaten.

Google Home met de ingebouwde Google Assistant maakt gebruik van stemcommando’s voor het afspelen van muziek, het toegang krijgen tot agenda’s en het bedienen van elektrische apparaten.

Het gebruik van smart speakers neemt toe, met name in de Verenigde Staten.

De demonstratie toont hoe smart speakers gebruikt kunnen worden om in verbinding te komen met auto’s voor het bedienen van de koplampen, het instellen van de interieurtemperatuur en voor het ver- of ontgrendelen van deuren. Bezoekers van de show kunnen dit zelf uitproberen.


*De 45e Tokyo Motor Show wordt gehouden in het Tokyo Big Sight beursgebouw. De show is 25 en 26 oktober 2017 geopend voor de pers en van 27 oktober tot en met 5 november 2017 voor het publiek. Kijk voor meer informatie op http://www.tokyo-motorshow.com/en.Beoordeel ons
× Hoe kan ik je helpen?